Gdzie występuje witamina D? W sezonie jesienno-zimowym możemy często usłyszeć, jak ważna jest odpowiednia podaż witaminy D. Rzeczywiście, jest w tym sporo racji. Jedynie dobrze dobrana dawka tejże witaminy pozwoli nam wzmocnić odporność, a także zęby i kości. Witamina D występuje w kilku produktach żywieniowych. W jakich dokładnie? Czy wystarczy dobrze się odżywiać, aby zapewnić sobie właściwe dawki witaminy D? Odpowiadamy.
Główne źródło – słońce
Większość osób doskonale wie, że witamina D3 inaczej nazywana jest witaminą słońca. Dlaczego? Otóż nasz organizm jest ją w stanie wyprodukować samodzielnie, pod wpływem działania promieni słonecznych. Nie oznacza to jednak, że przebywając na słońcu zapewnimy sobie odpowiednią podaż witaminy D. Musielibyśmy bowiem przebywać w pełnym słońcu codziennie, przez co najmniej 15 minut, od kwietnia do września. Mowa tutaj o pełnym słońcu, a więc między godziną 11, a 16. W tym czasie większość z nas jest w pracy, zatem nie jesteśmy w stanie przebywać na słońcu. Co więcej, nie powinniśmy nakładać na ciało kremów przeciwsłonecznych. Tylko wtedy nasza skóra „pochłonie” właściwą ilość promieni słonecznych. Tymczasem dermatolodzy radzą, aby zawsze w porze letniej nakładać na ciało krem na słońce. W innym przypadku może dojść do rozwoju nowotworu skóry. Najpopularniejszym z nich jest czerniak, którego przyczyną jest zbyt długie opalanie bez odpowiedniego zabezpieczenia. W związku z powyższym wiele osób sięga po produkty spożywcze, które bogate są w witaminę D, aby takową uzupełnić.
Naturalna witamina D – gdzie jej szukać?
Jeśli nie możemy czerpać dużych ilości witaminy D https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-d ze słońca, to sięgnijmy po dobrej jakości produkty spożywcze w nią bogate. O jakich mowa? Otóż wbrew pozorom wcale nie chodzi o owoce i warzywa. Są one źródłem większości witamin, jednak nie witaminy D. Owszem, śladowe jej ilości znajdują się w niektórych owocach czy warzywach. Niemniej jednak jej zawartość jest tak niewielka, że zwykle nie bierzemy ich pod uwagę wybierając produkty bogate w witaminę D. Powinniśmy sięgnąć przede wszystkim po tłuste ryby. Należą do nich łosoś, makrela, śledź czy też węgorz. Witamina D występuje również w nabiale pełnotłustym. Mowa tutaj o mleku, serach twarogowych czy serach żółtych. Możemy ją znaleźć także w jajkach. W znacznie mniejszej ilości witamina D występuje także i w wątrobie wołowej. Aby ją uzupełnić, możemy sięgnąć po tran. Co ciekawe, witaminę D znajdziemy w produktach fortyfikowanych. Co to dokładnie oznacza? Produkty fortyfikowane wzbogacone są o różnego typu witaminy czy składniki odżywcze. Jeśli słyszymy w reklamie, że dany produkt jest doskonałym źródłem witaminy D, to najpewniej mamy do czynienia z produktem fortyfikowanym. Dlaczego? Ponieważ żaden produkt żywnościowy nie dostarczy nam tej witaminy w odpowiednich dla nas ilościach. Żywność jest stosunkowo uboga w vit D3. Miejmy na uwadze, że dorosły człowiek potrzebuje około 2000 jednostek dziennie, szczególnie w sezonie zwiększonej zachorowalności.
Jak uzupełniać witaminę D?
Większość osób dorosłych, a także i dzieci suplementuje witaminę D z https://ukryteterapie.pl. Dzieje się tak, ponieważ nie jesteśmy w stanie dostarczyć jej odpowiednich ilości wraz z pożywieniem. Aby to uczynić, powinniśmy zjadać około 20 jajek lub wypijać 80 litrów mleka…dziennie. Jak widać, nawet najlepsza dieta nie jest dobrym źródłem witaminy D. Jak więc uzupełnić jej niedobory? Możemy sięgnąć po dobrej jakości suplementy diety. Dużą popularnością cieszy się witamina D w kroplach lub witamina D3 w płynie, którą również dozuje się zazwyczaj z w formie kropel. Stosunkowo łatwo będzie nam ją przyjąć. Wystarczy tylko odmierzyć odpowiednią ilość kropelek, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musimy jednak dobrać dobrą dla siebie dawkę witaminy D. Standardowo dorosły człowiek w sezonie zimowym powinien przyjmować witaminę D3 2000. Niemniej jednak niektórzy skarżą się na znaczne niedobory tej witaminy. Wtedy też powinny one sięgnąć nie po 2000, a po 4000 jednostek dziennie. Niektórzy zaś nie potrzebują witaminy D w tak dużej dawce, dlatego mogą przyjmować jedynie 1000 jednostek dziennie. Wybierajmy jednak naturalną witaminę D3, gdyż taka wchłania się najlepiej do naszego organizmu.
Czy można przedawkować witaminę D?
Przedawkowanie witaminy D, choć stosunkowo rzadkie, jest możliwe i może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych. Witamina D jest kluczowa dla zdrowia kości, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, układu nerwowego i mięśni, a także pomaga w absorpcji wapnia. Jednak jej nadmiar w organizmie może prowadzić do hipervitaminozy D, stanu charakteryzującego się zbyt wysokim poziomem wapnia we krwi (hiperkalcemia), co może zaszkodzić kościom, nerkom oraz innym organom. Hipervitaminoza D może wynikać z długotrwałego przyjmowania zbyt wysokich dawek suplementów witaminy D, ponieważ witamina ta jest rozpuszczalna w tłuszczach i magazynowana w organizmie, co oznacza, że jej nadmiar nie jest łatwo eliminowany. Objawy przedawkowania witaminy D mogą obejmować nudności, wymioty, osłabienie, częste oddawanie moczu, problemy psychiczne jak dezorientacja, a także ból kości i nerek. Zalecane dzienne dawki witaminy D różnią się w zależności od wieku, stanu zdrowia i ekspozycji na słońce. W przypadku suplementacji kluczowe jest przestrzeganie zaleceń lekarza lub dietetyka. Naturalna ekspozycja na słońce i dieta bogata w witaminę D (tłuste ryby, żółtka jaj, wzbogacone produkty mleczne) są zazwyczaj bezpieczne i nie prowadzą do przedawkowania. Jednak w przypadku suplementów, istotne jest, aby nie przekraczać zalecanych dawek, szczególnie bez konsultacji z profesjonalistą zdrowia, aby uniknąć ryzyka hipervitaminozy D.